zondag 28 juli 2013

Geld lenen zonder BKR

Ik krijg tegenwoordig meer dan duizend mensen per maand die op een van mijn websites komen die zoeken naar manieren om geld te lenen zonder bkr.  Ik vraag me af wie dat zijn.

Eerlijk gezegd wist ik heel erg weinig over het onderwerp geld lenen voordat ik als publicist mij hiermee ging bezig houden, een halfjaar geleden. Een van de dingen waar ik weinig vanaf wist was bijvoorbeeld het BKR, het bureau van de kredietregistraties. Wist ik bijvoorbeeld veel dat mensen met achterstandsbetalingen in dat register terecht kwamen, en dat ze daardoor geen leningen meer konden krijgen.

Het feit dat mensen dus geen leningen meer kunnen krijgen, opent een markt voor bedrijven die daar weer in willen springen. Zij zijn er voor mensen die om de een of andere reden toch willen lenen en dus op zoek zijn naar manieren om geld te lenen zonder die bkr toets. En daar verdienen die bedrijven goed geld aan ook. Niet zozeer aan rente, want die mag niet hoger zijn dan 15 procent, maar vooral dankzij allerlei constructies waardoor mensen veel geld moeten betalen om die leningen af te sluiten. Die kosten van die zogenoemde minileningen lopen op tot maar liefst 25 tot 35 procent van het totaalbedrag van het geleende geld.

Er is inmiddels wel verscherpte wetgeving om deze bkr-leningen tegen te gaan, zo moeten tegenwoordig alle bedrijven die geld uitlenen de kredietwaardigheid checken bij het BKR, maar tegelijkertijd zien we bedrijven trucs uitvoeren om dit te omzeilen.

Het gaat vaak om de kleine bedragen die mensen zonder bkr willen lenen. Ik denk dat het vooral mensen zijn die continue rood staan en toch geld nodig hebben. Ik vermoed ook dat het vooral jongeren zijn. Maar er zullen vast ook wel mensen tussen zitten die het geld echt nodig hebben voor zaken zoals het betalen van rekeningen. Ik ben dan ook maar wat blij dat voor de mensen die het echt nodig hebben, ook oplossingen zijn via de gemeentelijke kredietbanken.

Een overzicht voor allerlei manieren om geld te lenen ondanks een negatieve bkr registratie vind je overigens op deze webpagina.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten