zondag 7 juli 2013

Op de pof leven

Van mijn moeder heb ik altijd geleerd om te sparen. Geld lenen is iets wat je gewoonweg niet doet en slechts in nood. Wil je iets hebben dat je niet hebt, dan is geld lenen uit den boze. Je wacht tot je genoeg geld hebt gespaard.

Zo weet ik nog goed dat ik voor de eerste keer een grote aankoop deed. Ik was net zestien en had genoeg geld gespaard om een stereo te kopen. 800 gulden kostte dat ding, en ik heb er heel veel ochtendkranten voor bezorgd.

Ik kom nu echter meer en meer tot de ontdekking dat er echt ontzettend veel mensen zijn die juist op de pof leven. En dat geld lenen echt niet duur is, als je maar goed uitzoekt bij wie je gaat geld lenen.

Neem het doorlopend krediet bijvoorbeeld. Dat is veruit de meest populaire leenvorm in Nederland. Er zijn in Nederland maar liefst 2 miljoen uitstaande contracten voor deze leenvorm, volgens het CBS. Daar zitten dure vormen van het doorlopend krediet tussen, zoals kredieten via de creditkaart. Maar ook hele goedkope vormen.

Hier kom ik nu achter omdat ik mij als publicist bezig houd met het schrijven over geld lenen. Zo wist ik totaal niet dat mensen gewoon heel veel geld tot hun beschikking kunnen hebben, voor 250 euro per maand bijvoorbeeld kan je 25.000 euro lenen. En om eerlijk te zijn: daar schrik ik van. Want dat is heel veel geld, voor relatief weinig lasten. En je hoeft vaak geen enkele reden op te geven voor deze leenvorm, je stelt gewoon je contract op en je hebt altijd veel geld tot je beschikking. Zonder dat je ervoor hoeft te sparen.

Voor relatief weinig geld heb je namelijk heel veel geld tot je beschikking. En ik vraag me af hoeveel mensen wel niet hieraan gewend zijn geraakt: om zo op de pof te leven. Misschien dat het met de mentaliteit te maken heeft, maar zeker ook met de beschikbaarheid van goedkope leningen. Juist omdat de rente kunstmatig laag gehouden wordt, dankzij beleid van de overheid en de centrale banken, lenen consumenten gewoon heel erg veel geld en zijn we gewoon superafhankelijk van deze creditering van de samenleving.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten