Loopt het doorlopend krediet tot zijn einde? Meer en meer is er het inzicht dat mensen niet meer zonder einde kunnen lenen. Het vergt te veel discipline, wordt gezegd.
Het doorlopend krediet is geen gewone lening zoals een persoonlijke lening, maar het is een lening waar je een kredietplafond afspreekt. Je kan dan altijd lenen zolang je het plafond niet bereikt. Terugbetalen is ook flexibel. En als je hebt terugbetaalt, dan kan je ook weer bijlenen.
Het is een fantastisch product dus om altijd te blijven leven en op de pof te leven. Het is voor banken dus erg lucratief. Maar er zijn genoeg consumenten die in de fout kunnen gaan hiermee.

Doorlopend geld hebben en dan niet terug kunnen betalen is niet erg handig. Het is dan ook een goede zaak dat we nieuwe regels hebben om het gebruik van het doorlopend krediet te verminderen. Het is interessant om te zien dat meer banken dan ook verantwoordelijkheid nemen hierin en het product annuleren.
Er zijn namelijk al banken die gestopt zijn met het aanbieden van een doorlopend krediet. Dit is bijvoorbeeld de ABN Amro bank, Findio, SNS en Interbank. Zo zegt die laatste bank:
Wij hebben per 1 mei 2020 alle doorlopende kredieten opgezegd, omdat wij er als financiƫle instelling voor willen zorgen dat onze klanten kunnen uitkijken naar een toekomst zonder schulden. Met andere woorden: dat kredieten niet doorlopen, maar worden afbetaald en de rentekosten lager zijn.
Toch zal het doorlopend krediet niet geheel gaan verdwijnen. Het is en blijft een handig product. Vooral bij creditcards is het erg handig. Bij een creditcard kan je namelijk een gespreid betalen faciliteit aanvragen. Daarbij hoef je niet in 1 keer alle uitstaande betalingen terug te betalen. Dit zal niet zomaar gaan verdwijnen.
Als zelfstandig product gaat het in elk geval steeds minder aangeboden worden. Namen zoals flexibel krediet om geld achter de hand te houden zullen dus steeds minder gebruikt worden. Of er komen meer varianten op het product. Zo zie ik wel degelijk veel meerwaarde hiervoor, als het bijvoorbeeld aankomt op kleinere bedragen zoals 2.500 en 5.000 euro. Dat scheelt namelijk dat je niet elke keer weer een aparte persoonlijke lening moet aanvragen voor als je een nieuw product koopt en geen spaargeld wilt reserveren hiervoor, of als je bijvoorbeeld je creditcardtegoed wilt oversluiten