Doorgaan naar hoofdcontent

Geld lenen ZZP'ers

Als een ZZP'er privé wilt geld lenen, dan is dat best lastig te regelen. Je moet bijvoorbeeld vaak extra papierwerk doen. Onlangs was ik weer eens aan het onderzoeken hoe het hiermee anno 2020 gesteld staat voor een artikel over dit onderwerp.

Mijn conclusies:

  • Dankzij de coronacrisis zijn er nog minder aanbieders die privé leningen aanbieden aan zelfstandig ondernemers.
  • De eisen van aanbieders verschillen best en is vaak niet helemaal duidelijk. Zo vraagt de één om belastingaangiftes en moet je van de andere aanbieder ook twee meest recente jaarrapporten overhandigen.
  • Zakelijke leningen voor ZZP'ers zijn een stuk makkelijker te krijgen, maar kosten ook een stuk meer.

Er zijn de laatste tijd trouwens veel banken afgevallen waar je als ZZP nog een privélening, zoals een doorlopend krediet of persoonlijke lening kan aanvragen. Dit zijn bijvoorbeeld Rabobank, ABN Amro, Findio en Interbank. Die laatste werkt alleen via tussenpersonen. Van deze 4 banken is het Findio waar je de minste papieren moet overhandigen.

Zakelijke leningen ZZP

Zakelijk geld lenen voor een ZZP'er gaat een stuk eenvoudiger, maar wel tegen een prijs. Er zijn nieuwe aanbieders van zakelijke leningen die een aanvraag anders beoordelen dan de traditionele banken. Ze kijken bijvoorbeeld vooral naar je recente banktransacties. Op deze manier kunnen ze zien hoeveel geld er binnenkomt en er weer uitgaat. Binnen 10 minuten kan je dan weten of je een lening krijgt of niet.

Dit proces biedt natuurlijk geen echte inzicht in hoe het financieel gaat met je bedrijf. En dat weten zij zelf ook wel. Het risico is dan ook groter. Wat zij daarom doen is hoge kosten in rekening brengen voor de lening. Die kosten kunnen erg hoog zijn. Want voor zakelijke leningen geldt geen renteplafond of zorgplicht, zoals dat wel het geval is bij particuliere leningen.

Zie ook het artikel Scandinavische schuldenindustrie richt zich met woekerrentes op Nederlandse zzp’er van de Volkskrant

Populaire posts van deze blog

Minilening opgedroogd

De minilening is bijna niet meer. De bekende lening met hoge kosten, ook wel flitskrediet of minikrediet genoemd, is dankzij de nieuwe wet van een paar jaar geleden bijna niet meer te krijgen in Nederland. Er zijn nog slechts twee aanbieders over, beiden opereren vanuit het buitenland. De laatste minilening aanbieder in Nederland, Minilening.nl, heeft eind februari 2014 de handdoek in de ring gegooid. In een rechtszaak eerder dit jaar werd het bedrijf flink op de vingers getikt voor een ander leenproduct die het verkocht via de merknaam Payogo. Het bedrijf, Debet Services B.V. besloot daarop om ermee op te houden. Zo schrijft het op de eigen website Minilening.nl: Eisen uit hoofde van wet- en regelgeving en huidige marktomstandigheden hebben geleid tot een heroverweging met betrekking tot de levensvatbaarheid van het bedrijfsmodel. De twee bedrijven die nu nog minileningen aanbieden, onder verschillende namen, vragen ook absurd hoge kosten. Volgens het AFM is dit illegaal.

Trapliften

In het begin had ik geen idee wat te schrijven over trapliften. Het was iets nieuws voor mij. Laat ik dan ook eerlijk zijn: ik zag hoeveel trapliften kosten en dat er veel concurrentie is van verschillende traplift leveranciers . En dat betekent dus ook relatief hoge opbrengsten voor mij. Dus het leek me wel wat om over trapliften te publiceren. Ik had natuurlijk al veel ervaring met liften, en ook heb ik al sinds lange tijd een website over  liften . Niet dat het zo relevant is maar eigenlijk toch weer wel. Het begin was echter niet makkelijk, want wat schrijf je over een onderwerp waar je in feite niets van afweet. Onderzoek doen dus, en gewoon schrijven wat je wel weer. Een beetje creatief zijn is niet zo moeilijk. En nu, een flink aantal maanden later denk ik dat het voorlopige resultaat redelijk goed is voor een eerste echte goede versie van mijn website over  trapliften . En hoe meer onderzoek ik ernaar doe en meer schrijf, des te leuker het ook wordt. Zo is het gewoon

En opeens was het druk

De url van Geldloos.nl kwam opeens in beeld op televisie, en toen was het opeens erg druk, haha! Dit ging over een documentaire van VPRO tegenlicht . Het onderwerp betfof de huidige tijdsgeest onder jong volwassenen. Daar was ik er ook één van. Wat we niet verwacht hadden was dat ze de url van mijn website geldloos.nl op de televisie zouden laten zien. Het werd toen opeens heel erg druk. Uiteraard hadden we de server hier niet voor klaargemaakt om in 1 minuut zoveel bezoekers tegelijk te bedienen. Dus dat ging even niet goed. Leuk was het wel!