Doorgaan naar hoofdcontent

Geld lenen ZZP'ers

Als een ZZP'er privé wilt geld lenen, dan is dat best lastig te regelen. Je moet bijvoorbeeld vaak extra papierwerk doen. Onlangs was ik weer eens aan het onderzoeken hoe het hiermee anno 2020 gesteld staat voor een artikel over dit onderwerp.

Mijn conclusies:

  • Dankzij de coronacrisis zijn er nog minder aanbieders die privé leningen aanbieden aan zelfstandig ondernemers.
  • De eisen van aanbieders verschillen best en is vaak niet helemaal duidelijk. Zo vraagt de één om belastingaangiftes en moet je van de andere aanbieder ook twee meest recente jaarrapporten overhandigen.
  • Zakelijke leningen voor ZZP'ers zijn een stuk makkelijker te krijgen, maar kosten ook een stuk meer.

Er zijn de laatste tijd trouwens veel banken afgevallen waar je als ZZP nog een privélening, zoals een doorlopend krediet of persoonlijke lening kan aanvragen. Dit zijn bijvoorbeeld Rabobank, ABN Amro, Findio en Interbank. Die laatste werkt alleen via tussenpersonen. Van deze 4 banken is het Findio waar je de minste papieren moet overhandigen.

Zakelijke leningen ZZP

Zakelijk geld lenen voor een ZZP'er gaat een stuk eenvoudiger, maar wel tegen een prijs. Er zijn nieuwe aanbieders van zakelijke leningen die een aanvraag anders beoordelen dan de traditionele banken. Ze kijken bijvoorbeeld vooral naar je recente banktransacties. Op deze manier kunnen ze zien hoeveel geld er binnenkomt en er weer uitgaat. Binnen 10 minuten kan je dan weten of je een lening krijgt of niet.

Dit proces biedt natuurlijk geen echte inzicht in hoe het financieel gaat met je bedrijf. En dat weten zij zelf ook wel. Het risico is dan ook groter. Wat zij daarom doen is hoge kosten in rekening brengen voor de lening. Die kosten kunnen erg hoog zijn. Want voor zakelijke leningen geldt geen renteplafond of zorgplicht, zoals dat wel het geval is bij particuliere leningen.

Zie ook het artikel Scandinavische schuldenindustrie richt zich met woekerrentes op Nederlandse zzp’er van de Volkskrant

Populaire posts van deze blog

Particulier Geld Lenen

Nieuwe ontwikkelingen zijn altijd leuk. Op het gebied van geld lenen is dit geld lenen van particulieren. Zonder bank geld lenen zeg maar. Via een online platform schrijf je je in om een lening aan te vragen. Geldschieters schrijven zich vervolgens in om de lening te geven. Als alles goed gaat krijg je de lening via het platform uitgekeerd, en elk maand schrijf je een deel van de lening af. Iedereen blij, behalve de bank. De leningen zijn niet per se goedkoper maar er zijn wel andere voordelen. Zo kan je de lening soms veel sneller voor elkaar krijgen. Ook kan je vaak wel leningen krijgen die je via de bank bijvoorbeeld niet krijgt. Daarnaast kan je er ook nog eens wat geld aan verdienen ook, als je investeert in de leningen van anderen. Dit kon ik dus niet laten gaan. Ik heb veel ervaring met p2p-praktijken uit het verleden en wilde hier wel eens een website over neerzetten. Dat is Geld Lening Van Particulieren geworden. Een simpele website met informatie over de diverse platf

Minilening opgedroogd

De minilening is bijna niet meer. De bekende lening met hoge kosten, ook wel flitskrediet of minikrediet genoemd, is dankzij de nieuwe wet van een paar jaar geleden bijna niet meer te krijgen in Nederland. Er zijn nog slechts twee aanbieders over, beiden opereren vanuit het buitenland. De laatste minilening aanbieder in Nederland, Minilening.nl, heeft eind februari 2014 de handdoek in de ring gegooid. In een rechtszaak eerder dit jaar werd het bedrijf flink op de vingers getikt voor een ander leenproduct die het verkocht via de merknaam Payogo. Het bedrijf, Debet Services B.V. besloot daarop om ermee op te houden. Zo schrijft het op de eigen website Minilening.nl: Eisen uit hoofde van wet- en regelgeving en huidige marktomstandigheden hebben geleid tot een heroverweging met betrekking tot de levensvatbaarheid van het bedrijfsmodel. De twee bedrijven die nu nog minileningen aanbieden, onder verschillende namen, vragen ook absurd hoge kosten. Volgens het AFM is dit illegaal.

Toch Weer Nieuwe Minilening Aanbieders

Schreven we eerder dat de minilening langzaam aan het opdrogen was, nu is niets minder waar. Er zijn sinds die tijd juist meer aanbieders bijgekomen. Dit blijkt uit het overzicht van de nieuwe website Minilening Bank . Volgens dat overzicht zijn er tegenwoordig vier aanbieders van de minilening. Twee jaar geleden waren er nog maar twee aanbieders over, maar sinds die tijd zijn er weer twee nieuwe aanbieders bijgekomen. Maar als we verder kijken dan zien we direct dat die aanbieders in feite ook niet nieuw zijn, maar een doorstart van oude aanbieders. Zo is Cashper.nl een doorstart van oude merknamen zoals Heeleen, en Loandome.com is er eentje van dezelfde voormalige aanbieder van minilening.nl Verschillen Er is wel een groot verschil met voorheen. Tegenwoordig zijn alle minilening aanbieders niet meer in Nederland gevestigd. Ze hebben hier nog wel een kantoor en bankrekeningen, maar ze staan in het buitenland geregistreerd. De aanbieders in Nederland zijn niet in Nederlan